Defensa Riera de Caldes

Qui Som?

Som un grup de persones que estimem la natura i realitzem diferents activitats per anar millorant la qualitat de la Riera de Caldes.

 

Vam començar l'any 2009 adherint-nos al Projecte Rius. Es tracta d'un projecte organitzat per l'Associació Hàbitats, on a través de grups de voluntaris s'avalua l'estat de salut dels diferents rius i rieres de Catalunya. El nostre grup inspecciona la Riera de Caldes en el terme municipal de Caldes de Montbui. De les diferents inspeccions que hem anat realitzant sempre hem constatat la gran quantitat de residus sòlids que hi ha a la riera i els seus marges. La qualitat de l'aigua i de l'ecosistema de ribera depèn de la zona, però és, en general, acceptable.

 

Tot i que des de l'inici sempre hem anat recollint residus a mida que fèiem les inspeccions, vèiem que era insuficient. Necessitàvem més mans i al 2014 ens vam adherir al projecte europeu Let's clean up Europe. És un programa creat per la Unió Europea i aquí gestionat per l'Agència de Residus de Catalunya. Nosaltres el que fem és organitzar un matí de recollida de residus a la Riera de Caldes.

 

Al novembre de 2016 vàrem contactar amb l'ajuntament de Caldes per informar-lo dels cinc principals punts d'abocament de deixalles que havíem detectat. Els agraïm la seva col·laboració en la neteja d'aquests espais així com la seva col·laboració en l'organització del Let's clean up Europe.

Per donar un pas més, vam creure necessari fer alguna actuació d'informació i conscienciació a la ciutadania per tal de minimitzar els abocaments de residus en origen i així evitar haver de netejar-los posteriorment. Per aquest motiu vam decidir fer una exposició amb fotografies i residus reals per tal de mostrar l'abast del problema. Vam fer aquesta exposició a la biblioteca de Caldes a l'abril de 2017.

Des del 2016 venim col·laborant amb el projecte Viu la Riera. Es tracta d'un projecte que neix de la col·laboració entre el Grup de Recerca en Regeneració de Territoris Intermedis, de la UIC Barcelona, juntament amb investigadors de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, amb el suport de RecerCaixa. El projecte pretén facilitar la participació ciutadana en la rehabilitació de la Riera de Caldes al seu pas pels municipis de Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i La Llagosta. Us animem a visitar la seva web per conéixer tot el que s'ha fet fins ara i per participar-hi.

Des de juliol de 2017 formem part del CECMO, Centre Excursionista de Caldes de Montbui, entitat que ens ha permès desenvolupar el conveni de col·laboració amb l'institut d'ensenyament de secundària Manolo Hugué sobre el Servei Comunitari. Aquest projecte educatiu pretén despertar en els alumnes l'esperit de voluntariat. Els joves que trien la nostra entitat per fer voluntariat participen de les activitats Projecte Rius i Let's clean up Europe amb nosaltres.